Tájékoztatás illegális hulladékégetéssel kapcsolatban

2018. február 26 - Kategória: Hírek - Kulcsszavak: fűtés hulladékkal illegális hulladékégetés
chimney.jpgMa Magyarország egyik legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a nem megfelelő lakossági fűtés, a nyílt téri (pl. avar, vagy kerti hulladék) égetés okozta levegőszennyezés.

Az elmúlt években elkészített országos légszennyező anyag-leltárok adatai alapján a kisméretű szálló por (PM10) kibocsátás kb. kétharmadát a lakossági fűtés okozza. Emellett lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő probléma-forrásnak gondolt iparnak (kb. 10 %) és mezőgazdaságnak (kb. 14 %). (Természetesen a nagyobb forgalmú utak mellett a közlekedés is számottevő emissziós forrás, de az országos PM10 átlaghoz a közlekedés csupán kb. 5 %-kal járul hozzá.)

A PM10 légszennyező anyag a légzőszervi megbetegedések legfőbb okozója. Kevesen tudják, de a statisztikai elemzések szerint hazánkban évente 6-8 ezer ember halála hozható összefüggésbe a légszennyezettséggel. Számos tanulmány áll rendelkezésre a légszennyező anyagok egészségügyi hatásairól. Ezek az anyagok nemcsak a légzőrendszerre, légzőszervekre fejtenek ki káros hatást, de a szervezet egészét károsítják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a légszennyezettséget is a rákkeltők közé sorolja. Ugyanis a kisméretű szálló por részecskék felületére rákkeltő szerves anyagok, fémek tapadnak. Jelenleg komoly hangsúlyt kap az égésből származó, szénalapú részecskék egészségkárosító, alapvetően gyulladást előidéző hatása. A PM10 koncentráció rövid távú emelkedése is izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki, a tüdőben felszívódva pedig gyulladásos folyamatot indíthat el. Minél kisebb a szálló részecske mérete, annál veszélyesebb: a kisebb, ultra finom részecskék elérik a tüdőben a gázcsere helyszíneit, majd képesek behatolni a vérpályába és könnyen továbbjutnak a szövetekbe. Elsősorban szívritmuszavarokat, megemelkedett szintű véralvadást és vérben megjelenő gyulladásfaktorok fellépését okozzák, melyek a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatok kialakulásának rizikófaktorai.
 
A fenti megfontolások alapján indította útjára a Földművelésügyi Minisztérium évekkel ezelőtt a „Fűts okosan!” felvilágosító és tájékoztató célú kampányát, melynek egyik fontos célkitűzése, hogy felhívja a lakosság figyelmét az egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira. További célja a kampánynak, hogy elérhetővé tegyen minden olyan információt, amely a helyes fűtési technikákat, a megfelelő tüzelőanyagok használatát ismerteti. Különböző kommunikációs csatornákon (TV, rádió, plakátok, szóróanyagok, lakossági fórumok) hívja fel a figyelmet a problémára és osztja meg az ezzel kapcsolatos fontos információkat. A kampány céljainak megvalósítása érdekében az együttműködés széles körű. A kormányzaton belül az érintett tárcák (FM, BM, EMMI) és azok háttérintézményei (Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., NÉBIH, Országos Közegészségügyi Központ) működnek együtt. A lakosság minél szélesebb rétegeinek elérése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség között is együttműködés alakult ki. Ezen túlmenően civil fórumokon és különböző rendezvényeken keresztül kívánjuk a helyes fűtéshez szükséges ismeretanyagot bemutatni. A kampányról és helyes lakossági fűtésről részletesebb információkat a www.futsokosankampany.hu [1] weboldalon talál.
 
A lakossági hulladékégetés tiltására vonatkozó szabályokat a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) 27. §-a tartalmazza. Ennek értelmében tilos a lakossági tüzelőberendezésekben (azaz a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben) a hulladékok égetése, kivéve a háztartásban keletkező papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladékot.

A lakossági tüzelőberendezésekben tilos tehát égetni többek között az alábbiakat:

  • műanyag hulladékot (pl. PET palack, ruha, műanyag zacskók, gyerekjátékok),
  • festett fát, forgácslapot (pl. bútorok, festett, lakkozott rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, festett ablakkeret, ajtó)
  • gumi hulladék (pl. gumiabroncs).

Az előírás betartásának ellenőrzése az első fokú hatóság feladata. A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 36. § (2) bekezdése a 140 kWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések (azaz ált. a lakossági tüzelőberendezés) forrásaival kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi hatósági ügyekben első fokú hatóságként a járási környezetvédelmi hatóságokat (a megyei kormányhivatalok járási illetékességgel eljáró járási hivatalait, Budapesten a fővárosi kerületi hivatalokat) jelöli ki.

A 71/2015. (III.30.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdése alapján ezen ügyekben a másodfokon eljáró hatóság az országos környezetvédelmi hatóság, azaz a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya.

A hulladékkal való fűtést, illetve a hulladékok (avar és kerti hulladék) nyílt téren történő égetését fő szabályként több mint 15 éve tiltja a Rendelet. (Ettől eltérően csak helyi, önkormányzati rendelet rendelkezhet.) Sajnálatosan még ma is sok helyen megszegik a tiltást, mely előírás ellenőrzését a hatályos jogszabályok értelmében a fent említett járási környezetvédelmi hatóság látja el.
 
Készítette: Földművelésügyi Minisztérium, Környezetmegőrzési Főosztály

Forrás: BM Önkormányzati Hírlevél