Hazaindult a Bogdányi dinka

2013. május 22 - Kategória: Főtér
bogdányi dinka.JPG A Bogdányi dinka kimondottan a mi községünkről elnevezett szőlőfajta, amely sok más Kárpát-medencei szőlőfajtával a filoxéra pusztításával tűnt el vidékeinkről.

A Bogdányi dinka kimondottan a mi községünkről elnevezett szőlőfajta, amely sok más Kárpát-medencei szőlőfajtával a filoxéra pusztításával tűnt el vidékeinkről. E szőlőből hozzáértéssel kiváló asztali fehérbort készíthetünk. Ha szélesebb kontextusba helyezzük a dolgot: mostanában helyénvaló divat felfedezni a gyökereket és helyretenni azt, ami valaha kisiklott. Egyre több helyen dívik megkeresni az elhalóban lévő helyi sajátosságot. Ennek folyamán visszatelepülőben vannak régi-új magyar szőlőfajták is.

Lehmann Gyuri bácsi, aki 2009-ben első FAKULT-os borkóstolónk vendége volt, a tolnai Dúzs mellett fekvő birtokán befogadta a Bogdányi dinkát. Mintegy 8 hektáros tanyáján egy rövidke sort „csatoltunk” Bogdányhoz: a Pécsi Egyetem génbankjában oltott, mintegy 160 darab szőlőtövet vittünk át Dúzsra és ültettünk el bogdányi fiatalokkal, jó bogdányi módra: zenével, jókedvvel, mondhatom ünnepélyesen. Ha egy szőlőt így ültetnek, a belőle készült bor is biztosan dalt fakaszt. Terveink szerint 3 év múlva terméskorlátozással egy jó minőségű bort nyerünk, és palackozás után a községnek (reprezentációhoz, küldöttségeknek ajándékba, stb.) lesz a falu nevét viselő bora. Ez csak az első lépés: népszerűsíteni szeretnénk majd a bort idehaza egy borkóstoló keretében és ha ízlik, talán a helyi borászok is látnak benne fantáziát és tényleg hazakerül a dinka.

Addig is, ha tehetjük, lejárunk e tolnai vidékre, megszemlézzük a sorunkat és várjuk a szüretet. Ha arra járnak, nézzenek be Gyuri bácsihoz. Visszatérő vendégek lesznek.  Jó betérni: közvetlen, bölcs borász, tanyája meghitt, patinás, kultúrtárgyakkal berendezett, hűs pincéjében vagy kútja felett, a harangláb alatt a bor jólesik. Most már csak pár lépés a hatalmas szőlőben és tábla jelez egy talpalatnyi Bogdányt.

L.A.